CASE

David Söhr, Important Looking Pirates (ILP)

Utbudet av filmer, serier och reklamfilm med 3D-effekter ökar i rasande hastighet och med det även behovet av yrkeskompetens inom området. Den nya Utbildningen VFX-artist på Xenter ger de studerande en solid grund att stå på som blir en språngbräda till branschens mest spännande jobb.

VÄGEN TILL DRÖMJOBBET

En VFX-artist använder mjukvara för att skapa visuella effekter inom film-, spel- och reklamproduktion. VFX står för Visual Effects och på Xenter Yrkeshögskola lär sig de studerande både de kreativa och tekniska aspekterna av filmskapande, animation och visual effects under den två och ett halvt år långa utbildningen. 2021 tog den första kullen VFX-artister examen. David Söhr är en av dem och idag jobbar han på den internationellt framgångsrika VFX-studion Important Looking Pirates (ILP) i Stockholm. Företaget är ett av de största inom VFX i Sverige och har varit med och gjort internationella storproduktioner som Jurassic World, Westworld, Black Sails, The Last Jedi, The Rise of Skywalker, The Mandalorian och Disney+ serien The Book Of Boba Fett. Och sist men inte minst serien som David jobbat med – Netflix’s Lost In space, där ILP varit med i alla tre säsonger. (Edit: Sedan artikeln skrevs så har David även jobbat med Stranger Things season 4 (Netflix) och Starwars Obi-Wan Kenobi  (Disney+)

Med en bakgrund inom musiken och som biografanställd hade intresset för VFX vuxit sig starkt hos David, som under långa timmar av tågpendling mellan hemmet och arbetet lärt sig en hel del via tutorials på Youtube. På sin dåvarande arbetsplats Filmstaden fick han göra interna filmsnuttar där han omsatte sina kunskaper i praktik och senare fick han jobb som Motion Graphics Designer på Twistshake. När provanställningen oväntat tog slut och Davids kunskaper inom VFX inte var tillräckliga för att skaffa nytt jobb inom reklambranschen beslutade han sig för att börja plugga.

– Jag såg en reklam för en ny VFX-utbildning på Xenter i Botkyrka. Innerst inne kändes det alldeles för riskabelt att gå tillbaka till skolan, men efter uppmuntran från min fru och min svärmor så vågade jag i alla fall söka. Jag kom in och resten har uppenbarligen löst sig bättre än någonsin, säger David.

FULL FOKUS GAV RESULTAT

Att ha åtta timmar per dag dedikerade till studierna, från att tidigare ha studerat på sin fritid när barnen lagt sig och när arbetsdagen var över, kändes lyxigt och resurserna som skolan erbjöd i form av kraftfulla datorer och lärare från branschen var enligt David ovärdeligt.

Som VFX-artist finns både olika roller och olika branscher att jobba inom. Som generalist på reklambyråer eller VFX-studior runt om i världen kan man till exempel skapa reklamfilmer med 3D- eller 2D-effekter. Är man specialist, till exempel inom 3D-animation, kan man jobba för större VFX-bolag eller i spelbranschen tillsammans med andra animatörer som fokuserar på att förfina och göra så bra animationer som möjligt. Animationerna skickas sedan vidare till en ”Lighter”, den tjänst som David just fått på ILP.– Det jag gör som Lighter är att plocka ihop alla element i en scen och ljussätter och renderar dessa till 2D-lager som sedan specialiserade compare kan lägga en sista handpåläggning på. Målet är att vi ska lura tittaren att det man ser på skärmen faktiskt är filmat med en kamera. Jag stormtrivs verkligen för första gången i mitt liv på jobbet!

Det finns många olika vägar att gå inom VFX och Davids rekommendation är att bestämma sig relativt tidigt under utbildningen för inriktning, så man kan fokusera helhjärtat och lägga tiden på det man brinner för.Arbetsmarknaden för VFX ser strålande ut och i Sverige har den under senare år fördubblats varje år. VFX är dessutom en stor exportframgång.

STORT BEHOV NÄR UTBUDET ÖKAR

Utbudet av filmer, serier och reklamfilm med 3D-effekter ökar i rasande hastighet och med det även behovet av yrkeskompetens inom området. Den nya Utbildningen VFX-artist på Xenter ger de studerande en solid grund att stå på som blir en språngbräda till branschens mest spännande jobb.– Med kunskaper inom detta område så finns hela världen tillgänglig som arbetsmarknad. Nu under pandemin har ännu fler möjligheter öppnats upp, då många företag har implementerat remote-work, som gör det möjligt att i princip jobba mot företag i hela världen. Behovet av VFX-artister är större än någonsin med tanke på allt material som skapas både inom långfilm och för alla streamingtjänster, berättar David.

På frågan om han skulle rekommendera Xenters VFX-utbildning till andra svarar David: – Oh ja! Utan tvekan. Har du en passion för bildhantering och specialeffekter, så är denna utbildning absolut något för dig!

 

 

Text: Anna Bjärenäs (först publicerad i Framtidens Utbildningar i Svenska Dagbladet)

Se mer av David Söhrs fantastiska produktioner på hans Youtube-kanal.

Kontakt:
Urban Lybeck
Utbildningsledare

VFX-ARTIST

Xenter Yrkeshögskola
Post: 147 85 Tumba
Utbildningsvägen 3
147 40  Tumba
Tel: 08-530 623 70
E-post: info@xenter.se